Hva er Jobbferdigheter (Employability skills)?
Jobbferdigheter er de ferdighetene, holdningene og kunnskapen en arbeidstaker, leder og kollegaer mener er sentrale å ha for å kunne fungere i en jobbrolle. Vi kan også definere Jobbferdigheter litt bredere som karrierekompetanser, som jeg vil definere slik: « Karrierekompetanse er det du trenger å mestre for å kunne stå i jobb, skole og studieroller gjennom livet. Det er de styrkene, Dvs. de holdningene, kunnskapene og mestringsstrategiene du trenger å kunne for å mestre skolegang, studier, jobb og karriere gjennom livsløpet på en bærekraftig måte, i takt med endringer som skjer.
Alle jobber har et innhold. For å kunne jobbe som sveiser må du kunne sveise. Men du trenger å kunne mer enn å sveise for å kunne jobbe som sveiser – Jobbferdigheter er det du trenger å kunne i alle jobber og på tvers av alle jobber for å kunne mestre jobb og karriere, slik det vurderes av deg selv, ledere og kollegaer. En sentral oppgave i karriereveiledning er å finne ut hvilke Jobbferdigheter den enkelte har som styrker og hvilke som trengs å utvikles videre for å øke egen mestring og utvikling i skole og studieroller, jobb og karriere.
Karriereverktøy – Karrierestyrker
Karrierestyrker er et rammeverk for Jobbferdigheter som gir en omfattende og detaljert beskrivelse på ca. 620 Jobbferdigheter som angir dybden og bredden i den karrierekompetansen mennesker kan ha som en styrke eller trenger å utvikle videre for å mestre skole og studieroller, jobb og karriere.
Karrierestyrker er det mest helhetlige rammeverket for Jobbferdigheter som er utviklet i fagfeltet ved at det dekker alt fra mestring av skole/studierolle til mestring av overgang til pensjonering.
Hvem kan bruke Karrierestyrker?
Karrierestyrker er laget som et arbeidsverktøy for alle som jobber med Karriereveiledning. Det er spesiellt relevant for alle veiledere som jobber med og utvikle jobbfastholdelse ved å levere mestringsstøtte i jobb og karriere, for eksempel innen NAV/arbeidsinkludering/ SE /IPS osv. Det er også spesiellt egnet til bruk i HR til medarbeiderutvikling og sykefraværsoppfølging,
Karrierestyrker egner seg også svært godt for veiledere som jobber med mestring av skole/studieroller- for eksempel rådgivere i ungdomskole og vgs, PPT /OT /veiledningstjenester i høyskole og universitet, ved at den inneholder den første samlede og detaljerte beskrivelsen på hvilke ferdigheter som skal til for å mestre en skole og en studierolle, hvilke mestringsstrategier den enkelte elev eller student kan prøve og hvilke tilrettelegging og strategier den enkelt lærer kan prøve.
Kartlegge karrierestyrker – Jobbferdigheter du er god på
Hvordan kan du bruke Karrierestyrker til å øke jobb og karrieremestring? Du bruker Karrierestyrker sammen med veisøker til å utforske på en detaljert måte hvilke konkrete karrierestyrker veisøker har og innholdet i de og passer på at karrierevalget er mest mulig i tråd med Karrierestyrkene. Fordi løsninger som er mest mulig i tråd med egen mestring har størst sjanse for å være et valg som fungerer og som man vil være fornøyd med. Ved å intervjue veisøker på konkret innhold i Karrierestyrkene med konstruktivistisk intervjumetodikk vokser en konkret forståelse og et språk på egne karrierestyrker frem. Endringsutbyttet er på to nivåer. Det fører til en generell økning av mestringstro og selvbilde, noe som er en helt essensiell faktor i jobbmestring og karriereutvikling. Det viktigste utbyttet er allikevel den spesifikke utforskingen av karrierestyrker for å utlede vurderingskriterier for karrierevalg, – hva bør være tilstede i en jobbsituasjon for å øke sjansene for å trives, mestre og gi god karriereutvikling.
Kartlegge de Jobbferdighetene du trenger å styrke og velge mestringsstrategier og tilrettelegging.
Ofte holder det ikke med styrkeperspektivet alene. Det må også utvikling til. På samme måte som en fotballspiller utnytter styrkene man har som fotballspiller på laget, må man som fotballspiller også utvikle seg i andre ferdigheter man ikke er så sterk i for å beholde plassen på laget eller få til fotballkarriereutvikling. Slik er det også med mestring av jobb og karriere. Ofte må styrkeperspektivet kombineres med utvikling. Særlig gjelder dette når man sliter med å få til mestring av jobb og karriere. Hvordan kan du bruke Karrierestyrker til å utvikle jobb og karrieremestring? Du bruker Karrierestyrker sammen med veisøker til å utforske karriereutfordringer, dvs hvilke Jobbferdigheter som trengs å styrkes og velger ut konkrete mestringsstrategier som veisøker selv kan forsøke og tilrettelegging som kollegaer og ledere kan bidra med. Rollen som veileder i fht. utvikling av employability skills for jobbmestring kan best beskrives som en kombinasjon av lærer, veileder og trener.
Særlig viktig er det å utvikle den kritiske karrierekompetansen. Kritisk karrierekompetanse er de employability skills som det vil gjøre en stor forskjell i mestringen for veisøker å jobbe med. De ferdighetene som er avgjørende viktig og nødvendig å øke mestringen på for at en praksisplass blir en ordinær jobb, at man ikke blir sykemeldt, at man blir motivert, opplever egen mestring, at ledere og kollegaer opplever at man mestrer jobb.
Slik gjør du det: Gå inn på de Jobbferdighetene som er aktuelle for eksempel. 1. Kognitive jobbferdigheter. Åpne den underoverskriften som er aktuell for eksempel 1.14 Organisere og gjennomføre arbeidet, scroll gjennom de konkrete spørsmålene som står og velg ut den/de som dere synes er en passende overskrift på utfordringen(e) for veisøker, for eksempel «Kunne skille viktig fra uviktig» (1.14.15). Beskriv utfordringen detaljert sammen med veisøker:
For eksempel «Det er vanskelig for meg å vite hvilke mailer jeg skal svare på først ofte får jeg kritikk for å ikke ha besvart mailer raskt nok»
Klikk på Info -tegnet, deretter fanen knappen «beskrivelse», der finner du en læringsressurs med beskrivelsen av ferdigheten, hvordan den arter seg og hva betydningen av den er for jobbfastholdelse. Du får beskrivelser av hvordan det kan se ut om du har den ferdigheten som en styrke og hvordan det kan se ut om du kanskje trenger å utvikle deg på ferdigheten. I neste fane kan du velge mellom ulike mestringsstrategier som kan være aktuelle å prøve. Den konkrete mestringsstrategien konkretiserer du videre sammen med veisøker for å bli enig om den konkrete fremgangsmåten. – Hvem , hva hvor, når. I neste fane finner du aktuelle tilretteleggingstiltak som kollegaer og ledere kan bidra med. Noen ganger holder det med mestringsstrategier som veisøker selv kan bruke. Fordelen med den løsningen er at veisøker har kontroll på det og er ikke avhengig av hva kollegaer og ledere måtte være motivert til å bidra med og huske på i en travel hverdag. Men ofte vil løsninger for jobbfastholdelse og jobbmestring være en kombinasjon av veisøkers egne mestringsstrategier og tilrettelegging fra kollegaer og ledere.
Gjennom 620 spørsmål fordelt på 10 områder finner dere enkelt, konkret og detaljerte ut hva den enkelte veisøkers karrierestyrker er, hvilke Jobbferdigheter man ønsker å utvikle videre, aktuelle mestringsstrategier og aktuelle tilretteleggingstiltak.