RIASEC - Interessekompass

Av Arne Svendsrud: arne.svendsrud@karriereverktoy.no

 

 

 

Karriereverktøy Her er basert på RIASEC interessekompass

Mange muligheter

Gjennom livet skal du gjøre mange karrierevalg. I Norge finnes det over 7100 utdanninger og over 6500 stillingstitler. Det er så mye at de fleste overveldes og velger det kjente eller velger det noen de kjenner har valgt. Mange angrer etterpå på sine automatiske karrierevalg. 

Få oversikt

For å få oversikt over alle disse mulighetene uten at du overveldes og velge ut det som er relevant for deg bruker du interessekompasset RIASEC i Karriereverktøy til å få oversikt over hvilke interesseområder som finnes i samfunnet, hvilke interesseområder du har interesser innenfor og utforske hvilke konkrete yrker og utdanninger du finner i de ulike interesseområdene.

Velg ut dine interesseområder -RIASEC kode og velg ut yrker og utdanninger 

Måten du bruker RIASEC på er å velge ut de tre interesseområdene som er mest aktuelle for deg, de du vil satse på , de du vil gå for. Det kalles en RIASEC kode. Om du velger f.eks R-Praktisk, I-Teoretisk og S-Sosial blir RIASEC koden RIS. Så utforsker du hvilke konkrete yrker og utdanninger som finnes i de interesseområdene du har valgt ut,  velger ut yrker og utdanninger som kan være aktuelle for deg og utforsker og lærer om de. Og vipps så slipper du å forholde deg til en overveldende mengde yrker og utdanninger, men kan skille ut de som du har interesse for og komme på nye ideer til hva du velge uten å overveldes.

Et karrierevalg handler om hva du skal velge for en stund fremover – og takle endring

I løpet av livet kommer du trolig til å være innom mange av disse interesseområdene. Fordi livsituasjonen din endrer seg, interessene dine endrer seg, hva du motiveres av endrer seg, arbeidsmarkedet endrer seg, du finner kjærligheten på en annen kant av landet,  teknologien endrer seg, helsen din endrer seg, osv. Et karrierevalg handler ikke om hva du skal bli, men hvilket interesseområde du ønsker å gå for, satse på, utdanne deg innenfor og søke jobber innenfor – for en stund fremover.

RIASEC er det aller viktigste og enkleste systemet som finnes i karriereveiledning for å få oversikt over karrieremulighetene i samfunnet og utforske egne interesser,  få et språk på de og takle endring og utvikling. 

Se youtubevideoen under laget av Nathalie rådgiver for å lære mer:

RIASEC på engelsk: