Av Arne Svendsrud: arne.svendsrud@karriereverktoy.no
Karriereverktøy-Arbeidsinkludering Se her bedrer og sikrer kvaliteten på karrierevalget hos veisøkere ved NAV kontorer, arbeidsinkluderingsbedrifter, vekstbedrifter, IPS/SE-prosjekter og andre tiltaksleverandører til NAV ved at veisøkeren jobber aktivt med sitt eget valg i et engasjerende verktøy. Karriereverktøy er dybdemetodikk for å utvikle karrierekompetanse hos veisøkerne innen karriereknappene «muligheter og begrensninger» og «valg og tilfeldigheter» utviklet av kompetanse Norge. Karriereverktøy-arbeidsinkludering kan brukes i 1-1 prosesser, i gruppe, og som egenarbeid. Det vanligste er en kombinasjon. Veisøkeren får en enkel opplæring i bruken av Karriereverktøy av sin karriereveileder i gruppe, 1-1 eller på en digital plattform og bruker Karriereverktøy i sin egen valgprosess med den grad av oppfølging som er nødvendig i fht veisøkers språkferdigheter, samfunnsforståelse, digitale ferdigheter og kognitive ferdigheter. Bruken er alt fra stor grad av egenarbeid, til veisøkere hvor veileder kun bruker verktøyet i veiledningstimene uten at veisøkeren forholder seg til det tekniske. Veileder ser enkelt hvilke veisøkere som jobber med eget valg og hvem som ikke gjør det og hva kvaliteten på prosessen er. Det blir veldig enkelt å se hvilke veisøkere som har behov for tettere individuell oppfølging fra veileder for å sikre seg mot feilvalg.
Slik kommer du i gang med det praktiske: Først oppretter du en gruppe, så oppretter du veisøkere i gruppen. Du kan også opprette mange veisøkere på en gang om du jobber gruppebasert. Det gjør du enkelt ved at veisøkerne oppretter seg selv i karriereverktøy når du fysisk er inne i gruppen og underviser. Klikk på ? tegnet oppe til høyre når du er innlogget. Søk etter hjelpeartikkelen «la veisøkere i en hel gruppe opprette seg selv..» så finner du fremgangsmåten.
NB. Husk å gi tilgang til kun de delene du vil at veisøkerne skal bruke før du går inn i gruppen. Klikk på «øyetegnet» til høyre for gruppenavnet så velger du de aktuelle delene. Du kan når som helst gi tilgang til nye deler for hele gruppen.
Karriereverktøy kan brukes på forskjellige måter avhengig av veiledningsbehov og tidsramme du har for veiledningsprosessen. Karriereverktøy består av hovedsaklig tre deler: 1. Utforsking av interesser, utforsking av muligheter og ta et valg. Dette kan sees på som et verktøykasse og du bruker de ulike delene etter behov. Om du og veisøker har en klar forståelse av interesseområdene til veisøker kan dere hoppe over dette, men om det er uklart hvilke retninger interessene går bruker dere «spørsmål» eller «bilder» for å få en interessekode slik at dere ser hvilke retninger interessene går i. Dersom veisøkerens behov er å finne nye muligheter i form av å utforske yrker eller utdanninger som kan være aktuelle gjør dere det i «yrker og utdanninger» Dersom veisøker trenger å gjøre vurderinger i fht til et valg, og dette er særlig viktig i karriereveiledning innen arbeidsinkludering fordi mange har ulike helseutfordringer og annet som gjør at valg ikke er så lette å ta eller tidligere valg har vist seg å ikke fungere. Derfor blir det viktig å jobbe godt med selve valget for å unngå at veisøker kommer i nok en situasjon med ikke-mestring og blir gående fra tiltak til tiltak. Vurderinger i fht karrierevalg gjør dere i «mitt valg».
De enkleste delene å bruke med en veisøker som dekker sentrale deler av en karriereveiledningsprosess i arbeidsinkludering er delene: «spørsmål» eller «Bilder» , «interesseprofil» og «yrker og utdanninger» og eventuellt «Mitt Valg».